Καλώς Ήλθατε > Επίκαιρα >

Σμίλη και Μνήμη. Πρώτος σταθμός, Κέρκυρα.

Jul 08, 2018

Το Λατινικό Παρεκκλήσιo του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας επέλεξαν ως πρώτο σταθμό η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ), η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) και η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς για να συμμετάσχουν στον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 με την έκθεση φωτογραφίας Σμίλη και Μνήμη - Η Συμβολή της Μαρμαροτεχνίας στην Αναστήλωση των Μνημείων. Στην έκθεση που θα διαρκέσει μόνο μέχρι τις 30 Ιουλίου 2018 παρουσιάζεται αρχειακό υλικό από το έργο αποκατάστασης των μνημείων της Ακρόπολης, με κεντρικό θεματικό άξονα τη συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα στο αναστηλωτικό έργο. 

Καθώς τα έργα βαίνουν προς ολοκλήρωση, όλο και συχνότερα ανατρέχουμε στο αρχείο που έχει συγκροτηθεί μετά από συστηματική και λεπτομερή καταγραφή των καθημερινών εργασιών στο εργοτάξιο. Οι αριθμοί είναι καθηλωτικοί: περισσότερα από 300.000 τεκμήρια φυλάσσονται σήμερα στο αρχείο της ΥΣΜΑ και είναι προσβάσιμα στους μελετητές. Το πλούσιο αυτό απόθεμα γνώσης μπορεί κανείς να προσεγγίσει με πολλούς τρόπους, από διαφορετική οπτική γωνία. Έναν ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης επιχειρεί η έκθεση Σμίλη και Μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων φωτίζοντας την καθημερινή ζωή στο εργοτάξιο. Η έκθεση επιχειρεί να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήματα: ποια είναι η συμβολή των μαρμαροτεχνιτών στα έργα αναστήλωσης και ποιος ο βαθμός εμπλοκής τους στο εγχείρημα; ποια είναι τα συναισθήματα εκείνα που βιώνουν και μοιράζονται στη διάρκεια των επεμβάσεων; Πώς οργανώνεται και λειτουργεί η κοινότητα των μαρμαροτεχνιτών μέσα από τη συνεργασία, την ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας, τη σχόλη;
Παράλληλα, η έκθεση Σμίλη και Μνήμη. Η Συμβολή της Μαρμαροτεχνίας στην Αναστήλωση των Μνημείων φιλοδοξεί να συμβάλει στην προβολή της μαρμαροτεχνίας ως άυλου πολιτιστικού αγαθού, να αναδείξει όχι μόνο τα έργα των μαστόρων, αλλά και την παράδοση, την πολιτισμική εμπειρία και τις συλλογικές σχέσεις και μνήμες στο πλαίσιο των οποίων η τέχνη αυτή μεταδίδεται αιώνες τώρα από γενιά σε γενιά. Το 2013 η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας και το 2015 στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, υπηρεσία αρμόδια για την εφαρμογή στην Ελλάδα της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO (2003), μεριμνά για την ευαισθητοποίηση αναφορικά με τη διαφύλαξη και την ανάδειξη στοιχείων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που αποτελούν μέρος της συλλογικής μνήμης και ταυτότητας όλων μας.
Στη διοργάνωση συμμετέχει και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, που θα φιλοξενήσει την έκθεση το Φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη και την άνοιξη του 2019 στην Τήνο.