Καλώς Ήλθατε > Επίκαιρα >

Ελισάβετ Μάικα: Η 20χρονη Κερκυραία αναβάτης που μαγεύει στην Ιππική Δεξιοτεχνία

Dec 20, 2018

Άλλη μια αγωνιστική χρονιά ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες για την ελληνική ιππασία με το άστρο της Κερκυραίας Ελισάβετ Μάικα να λάμπει για μια ακόμα φορά.

Πιο συγκεκριμένα στην Κατηγορία Νέων Ιππέων Ιππικής Δεξιοτεχνίας, η Ελισάβετ Μάικα, που αγωνίζεται με τα χρώματα του Αθλητικού Κέντρου Ιππασίας Βαρυμπόμπης με άλογο τον Sir Kavalier, για δεύτερη συνεχόμενη φορά κέρδισε τον τίτλο της Πανελληνιονίκη με συνολικό ποσοστό 65,455%.

Με τη νίκη της αυτή η 20χρονη Κερκυραία αμαζόνα που ξεκίνησε την ενασχόλησή της με την ιππασία σε ηλικία των 5 ετών με τα σκυριανά αλογάκια της “Silvaland”, δείχνει να καθιερώνεται στη χρυσή νέα γενιά των Ελλήνων ιππέων.

Η Ιππική Δεξιοτεχνία που έφερε μια ακόμα πανελλήνια νίκη για την Ελισάβετ αναφέρεται για πρώτη φορά στην Ιππική του Ξενοφώντος, σύγγραμμα θεμελιώδες ως προς την τεχνική του αθλήματος. Οι ασκήσεις του αθλήματος αυτού ξεκίνησαν ως ασκήσεις για τελετές παρελάσεων και πολέμου. Κατόπιν, συναντώνται κατά τους βυζαντινούς χρόνους, όπου και εμφανίζονται και τα πρώτα είδη Αγώνων (ασκήσεις στον ΚΕΡΚΟ ή ΤΟΡΝΕΜΕ και το ΤΣΙΓΓΑΝΙΣΤΗΡΙΟ). Οι ασκήσεις αυτές συναντώνται επίσης κατά τις Σταυροφορίες στους Δυτικούς Ιππότες κι από εκεί κι έπειτα διατηρούνται στην παράδοση της Ιππικής Τέχνης δια των Σχολών της Βιέννης και του Saumur. Tο 19ο αιώνα πλέον, συναντάται ως άθλημα σε Αγώνες στην Αυστρία. Το 1902 αποτελεί άθλημα Διεθνών Αγώνων και συμπεριλαμβάνεται στα Ολυμπιακά Αθλήματα στην Ολυμπιάδα του 1912, στη Στοκχόλμη. Στην Ιππική Δεξιοτεχνία ο ιππέας ή η αμαζόνα με διακριτικές κινήσεις κατευθύνουν το άλογο στο να εκτελέσει ένα σύνολο ασκήσεων ακριβείας και αρμονίας στο βάδην, τροχάδην και καλπασμό μέσα σε συγκεκριμένο αγωνιστικό χώρο 60x20, με άμμο. Η βαθμολόγηση γίνεται από κριτές που αξιολογούν το επίπεδο και την αρτιότητα εκτέλεσης ασκήσεων. Νικητής είναι ο αθλητής που θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό.