Καλώς Ήλθατε > Επίκαιρα >

Η Κέρκυρα εμπνέει τους Αμερικανούς φοιτητές να σπουδάσουν στο εξωτερικό! Η υστεροφημία της Κέρκυρας από ένα διεθνές φεστιβάλ.

Dec 28, 2017

"Πότε άλλοτε είναι καλύτερα να ταξιδεύεις από όταν σπουδάζεις;"

Φαντάσου να βρίσκεσαι σε μια πανεπιστημιακή τάξη σε ένα νησί που περιβάλλεται από τραχιά βουνά και βενετσιάνικα φρούρια. Αν νομίζετε ότι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αλήθεια, δεν είναι. Η Francesca Hadden, φοιτήτρια ανθρωπολογίας στο δεύτερο έτος, έκανε ακριβώς αυτό. Η Χάντεν είναι μία από τους πολλούς φοιτητές του κρατικού Πανεπιστημίου του Οχάιο που επωφελούνται από το πρόγραμμα Education Abroad.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της Χάντεν στο Πανεπιστήμιο του Ohio στο Mansfield, αποφάσισε να σπουδάσει στο εξωτερικό. «Επέλεξα να σπουδάσω στο εξωτερικό, επειδή μου αρέσει να ταξιδεύω», εξηγεί η Χάντεν. "Πότε άλλοτε είναι καλύτερα να ταξιδεύεις από όταν σπουδάζεις στο κολλέγιο;". Στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, οι σπουδαστές στο εξωτερικό μπορούν να κερδίσουν μόρια μέσω προγράμματος ανταλλαγών ξένων πανεπιστημίων,  ένα πρόγραμμα που αντιστοιχεί στο δικό μας European Credit Transfer System, να ολοκληρώσουν ένα ανεξάρτητο πρόγραμμα σπουδών ή υπηρεσίας, να διεξαγάγουν έρευνα ή να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα πρακτικής άσκησης.

Είναι κάτι που η Χάντεν πάντα ήξερε ότι ήθελε να κάνει. Απλώς έπρεπε να περιοριστεί  στο που ήθελε να πάει. "Κοίταξα το περιεχόμενο των μαθημάτων από τα ταξίδια που μπορούσα να επιλέξω. Οι τελικές μου επιλογές ήταν μεταξύ γεωγραφίας (Κύπρου) και ιστορίας (Ελλάδα), οπότε έπρεπε απλώς να επιλέξω τη χώρα που προτιμούσα ", λέει.

Η Χάντεν αποφάσισε τελικά την Κέρκυρα και την Ελλάδα.

Να θυμίσουμε εδώ ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο το 2005 εγκαινίασε σε συνεργασία με την τότε Τοπική Αυτοδιοίκηση (Γιάννης Τρεπεκλής, Στέφανος Πουλημένος, Χρήστος Σκούρτης κλπ) και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Γ.Γ. Σωτήρης Βόσδου), το Διεθνές Φεστιβάλ "Ionian Concerts"  όπου μια ομάδα εμπνευσμένων καθηγητών (Τσουγγαράκης, Ξανθουδάκης, Βασιλειάδης, Δημητριάδης και πολλοί ακόμα που είναι άδικο να μην αναφέρουμε) μετακαλούσαν ξένα Πανεπιστήμια στην Κέρκυρα. Βασικότερος εταίρος όλων ήταν το Bowling Green του Οχάιο που ο καθηγητής Λάμπης Βασιλειάδης είχε καταφέρει να έρχεται με πολυμελή σχήματα καθηγητών και φοιτητών ανελλιπώς μέχρι το 2011. Η προβολή που είχε γίνει για τόσα χρόνια στα αμερικανικά Μ.Μ.Ε. και ο απόηχος των εντυπώσεων των φοιτητών δημιούργησαν ένα brand που λειτουργεί ακόμα στο Οχάιο.

Όταν η Χάντεν έφτασε στην Κέρκυρα, γρήγορα προσαρμόστηκε στην κουλτούρα και τον τρόπο ζωής. Όσο για την τάξη, αισθάνθηκε τόσο καλά σαν στο σπίτι. "Τα μαθήματα είναι πολύ παρόμοια με τα μαθήματα στο Ohio State Mansfield, ακριβώς συμπυκνωμένα σε τέσσερις εβδομάδες" εξηγεί η Χάντεν.

Το μάθημα Εισαγωγή στη Δυτική Παράδοση και τα Σύγχρονα Θέματα δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να επισκεφθούν μουσεία ενώ μελετούν αρχαιολογικούς χώρους και μαθαίνουν για τον δυτικό πολιτισμό και τα σύγχρονα ζητήματα στην ευρωπαϊκή κοινωνία.

Υπάρχουν πολλές περιπέτειες που οι μαθητές μπορούν να πάρουν έξω από την τάξη ενώ σπουδάζουν και στο εξωτερικό. "Η αγαπημένη μου ανάμνηση είναι να κάθομαι σε ένα εστιατόριο με όλη μου την ομάδα και απλά να παρακολουθώ το ηλιοβασίλεμα πάνω από τη θάλασσα", λέει  η Χάντεν.

Η Χάντεν έχει συμβουλές για τους μαθητές που σκέφτονται να επιλέξουν το ταξίδι. "Η τέλεια στιγμή για να ταξιδέψετε και να διασκεδάσετε είναι στα φοιτητικά σας χρόνια. Η συμβουλή μου είναι να είστε χαλαροί, να κάνετε νέους φίλους και να διασκεδάσετε. Ταξιδέψτε μετά από τις σπουδές στο εξωτερικό, επίσης. Αυτό το καλοκαίρι σχεδιάζω να πραγματοποιήσω ένα οδικό ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες εξαιτίας της νέας μου περιπλανώμενης περιπέτειας. "

Η Χάντεν έκανε πολλές εκδρομές κατά τη διάρκεια της παραμονής της της στην Ελλάδα. Επισκέφτηκε το πιο γνωστό Φρούριο της Κέρκυρας και απόλαυσε μια "ημέρα διασκέδασης" στην Παλαιοκαστρίτσα. Είχε επίσης την ευκαιρία να εξερευνήσει την Αθήνα, την Ελλάδα για τις δύο τελευταίες ημέρες του ταξιδιού της και να ανέβει στην κορυφή της Ακρόπολης.

ΠΗΓΗ: Destination Corfu